Sponsor in de Spotlight: Sercom Regeltechniek B.V.

Helaas geen badminton de komende tijd.. Maar we gaan moedig door! En voor het voortbestaan van onze vereniging zijn onze sponsors super belangrijk! Daarom zetten wij graag onze sponsors in de spotlight. Bericht van onze sponsor: SERCOM Regeltechniek B.V.

Onze sponsor SERCOM Regeltechniek B.V. uit Lisse is opgericht in 1984 en is gegroeid tot een bedrijf waar nu 30 mensen werken waaronder 5 uit Noordwijkerhout. De naam SERCOM staat voor SERvo-COMputers. Het regelen van bijvoorbeeld de juiste temperatuur in kassen gebeurt door middel van SERvo-motoren en deze stappen motoren worden vervolgens aangestuurd door in huis ontwikkelde en geproduceerde proces-COMputers. SERCOM is dus een fabrikant van printplaten (hardware) en van software (processoftware) voor procescomputers die het klimaat beheersen in de glastuinbouw, bewaarcellen voor bloembollen en aardappelen, trekcellen voor witlof, maar ook voor koel- en vrieshuizen en irrigatiesystemen binnen en buiten.

Tevens maken we koolmonoxide (CO) beveiliging systemen die wereldwijd gebruikt worden om de hoeveelheid koolmonoxide te bewaken daar waar glastuinders CO2 doseren in kassen. Ook worden er vanaf het begin luchtraamregelaars gemaakt die je weer veel op rolkassen in de bollenstreek tegen komt.

Sinds 2007 werken we samen met energieleverancier Powerhouse, onderdeel van RWE, waarvoor in meer dan 300 kassenbedrijven in Nederland en België elektriciteit terug leveren aan het elektriciteitsnet op die momenten dat het prijstechnisch interessant is om elektra terug te leveren.

Op afstand kunnen we hiervoor vanuit onze server in Lisse bij tuinders elektrische bronnen (generatoren en WKK’s) en elektrische installaties (belichting in de kas en koeling) aan en uit zetten.

In datzelfde jaar zijn we een samenwerking aangegaan met een leverancier van hoogwaardige Ethyleen-analysers. Deze analysers kunnen de hoeveelheid zuur in een bewaarcel met tulpenbollen goed bewaken. Op basis van de hoeveelheid gemeten Ethyleen wordt met de juiste hoeveel buitenlucht geventileerd en dit zorgt weer voor minder uitdroging (gezonde bollen) en veel lagere energiekosten (minder CO2 uitstoot). Samen met EMS mochten we in 2012 op de Hortifair in de RAI de Internationale HortifairInnovation Award in ontvangst nemen waar we heel trots op zijn.

Vanaf 2010 maken we voor NITEA de hardware welke nodig is voor hun padregistratiesystemen. Dit zijn specifiek op de tuinbouw gerichte arbeidsregistratiesystemen.

De oprichters hebben het bedrijf in 2004 verkocht aan 2 medewerkers Andre van Rooijen en Jan-Willem Lut. Andre is actief bij de badmintonvereniging in Lisse, en Jan Willem (oud-lid van de BKN) is bij sommigen in Noordwijkerhout beter bekend als prins Tirol” van CV de Kaninefaaten. De eerste procescomputer is 34 jaar geleden in 1986 geplaatst op de Boender bij Gerard Heemskerk. Deze computer functioneert nog steeds en wel met de nieuwste software.

Op heel veel rolkassen in Noordwijkerhout kom je de weerstations van de luchtraamregelaars, zoals op de foto hieronder, tegen. Deze staat onder meer op het bedrijf van BKN-sponsor Piet van der Hulst.

Procescomputers vindt je niet alleen op heel veel bollenbedrijven, waarvan JUB, Janssen Overseas, Frijlink, E.J. Hogervorst en Geerlings (tegenwoordig Dummen Orange) de bekendste zijn maar ook bij spoelbedrijf Warmerdam en bij glastuinbouwbedrijven zoals Ditoplant en het nieuwe bedrijf van de gebroeders de Koning aan de Ambachtsweg.

Overal waar je in Noordwijkerhout de onderstaande weermast tegen komt zal je een procescomputer aantreffen van SERCOM.

In 2018 heeft SERCOM de Draadloze Xtender geïntroduceerd waarmee draadloos gecommuniceerd kan worden tussen de centrale klimaatcomputer en veldstations welke tot 5 kilometer weg mogen staan. Dit product is mede ontwikkeld met behulp van Stan van der Vlugt en als eerste geïnstalleerd bij 2 bedrijven aan de Herenweg, te weten bij Jan van Paridon en Peter van den Berg.

Sercom is een mooi jong en dynamisch bedrijf wat met zij;n tijd mee gaat. Ben je geïnteresseerd in elektrotechniek of softwareontwikkeling? Kom dan bij ons stage lopen of reageer op een van de vacatures op onze website.